Made Ophelia: Een Verbluffend Portret van Ophelia uit Hamlet

Introductie

Hamlet van William Shakespeare is een van de meest gevierde toneelstukken ter wereld en Ophelia is een van de meest fascinerende personages uit dat toneelstuk. Ondanks dat ze geen hoofdrol speelt, is Ophelia een belangrijk personage dat vaak de aandacht trekt van kunstenaars en literaire critici. Een van de meest opmerkelijke interpretaties van Ophelia is de Made Ophelia, een verbluffend portret geschilderd door de Nederlandse kunstenaar Jan van Scorel. In dit artikel zullen we het verhaal van Ophelia in Hamlet verkennen, de betekenis van de Made Ophelia onderzoeken en het leven van de schilder Jan van Scorel bespreken.

De rol van Ophelia in Hamlet

Ophelia is de dochter van Polonius, de belangrijkste raadgever van de Deense koning, en de geliefde van prins Hamlet. Hoewel ze aanvankelijk niet lijkt te zijn beïnvloed door de intriges van het hof, wordt Ophelia uiteindelijk een slachtoffer van de politieke machinaties. Hamlet, die feitelijk gekwalificeerde is om koning te worden, is in rouw sinds de plotselinge dood van zijn vader en weigert te trouwen met Ophelia. Hij behandelt haar onheus en Ophelia, die van hem houdt, verliest haar verstand en sterft uiteindelijk door zichzelf te verdrinken in een beek. Ophelia wordt vaak gezien als een slachtoffer van mannelijke wreedheid en de onrechtvaardige wereld van het hof.

De betekenis van Made Ophelia

Jan van Scorel schilderde Made Ophelia in de 16e eeuw en het schilderij is uniek omdat het niet alleen de tragische dood van Ophelia afbeeldt, maar ook Julietta de Cuandos, de minnares van Jan van Scorel, als Ophelia toont. Het schilderij toont Julietta in renaissancekleding, drijvend op het water onder een hemelsblauwe hemel, omringd door bloemen en takken. Julietta’s houding en gezichtsuitdrukking stralen rust en sereniteit uit, alsof ze vredig in slaap valt.

De Made Ophelia is een interpretatie van Ophelia die de nadruk legt op de schoonheid en gratie van het personage in plaats van haar tragische dood. Het beeld van Ophelia drijvend in de beek is een van de meest iconische uit Hamlet en voor veel kunstenaars is het tragische aspect van haar verhaal de belangrijkste bron van inspiratie geweest. Jan van Scorel maakt echter een sterke afwijking van deze populaire interpretatie door Ophelia af te beelden als een dromerig, bijna bovennatuurlijk wezen, in volmaakte harmonie met haar omgeving.

Jan van Scorel

Jan van Scorel werd geboren in 1495 in Utrecht en bracht een groot deel van zijn leven door in Rome, waar hij deel uitmaakte van de cirkel van kunstenaars rond Michelangelo. Hij werd geprezen vanwege zijn uitstekende tekenvaardigheden en zijn talent om kleuren te mengen. Hoewel hij internationaal werd erkend tijdens zijn leven, is hij vandaag de dag relatief onbekend.

Het werk van Van Scorel was divers en omvatte religieuze schilderijen, portretten en landschappen. Hij was ook geïnteresseerd in mythologische en historische figuren en zijn Made Ophelia is een voorbeeld van zijn fascinatie voor de klassieke oudheid en de Renaissance.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Previous post Constance Guisset Vertigo Pendant: Een Betoverend Meesterwerk van Beweging en Licht
Next post Tafellamp in kroonluchterstijl: verlichting met klasse