Oluce Atollo 236: Een Iconisch Italiaans Ontwerp

Inleiding

De Oluce Atollo 236 is een tafellamp die in 1977 werd ontworpen door de Italiaanse ontwerper Vico Magistretti. Het is een tijdloze designklassieker die nog steeds erg populair is bij interieurontwerpers en designliefhebbers. In dit artikel gaan we dieper in op de geschiedenis en het ontwerp van deze iconische lamp.

Geschiedenis

Vico Magistretti was een Italianse ontwerper die zich vooral richtte op verlichting en meubeldesign. Hij ontwierp in 1977 de Atollo 236 voor Oluce, een Italiaanse verlichtingsfabrikant. De naam Atollo is afgeleid van het Italiaanse woord voor atol, een ringvormig koraaleiland, en verwijst naar de ronde vorm van de lamp.

De Atollo 236 was meteen een groot succes en werd internationaal erkend als een iconisch ontwerp. De lamp werd zelfs tentoongesteld in het prestigieuze Museum of Modern Art in New York.

Ontwerp

De Oluce Atollo 236 is een tafellamp die bestaat uit een cilindervormige voet, een koepelvormige kap en een tussenstuk dat beide elementen verbindt. De lamp is gemaakt van metaal en is verkrijgbaar in verschillende afwerkingen, waaronder zwart, wit, goud en zilver.

Het ontwerp van de Atollo 236 is opvallend door zijn tijdloze esthetiek. De combinatie van een strakke, geometrische vormgeving met een zachte, organische gloed maakt deze lamp bijzonder aantrekkelijk. Bovendien is de lamp erg praktisch in gebruik dankzij de dimmer die in de voet is verwerkt.

Invloed

De Oluce Atollo 236 heeft een grote invloed gehad op de wereld van design en verlichting. Het ontwerp van deze lamp wordt vaak geprezen om zijn tijdloosheid en veelzijdigheid, waardoor het een geweldige keuze is voor verschillende soorten interieurs.

Bovendien heeft de Atollo 236 andere designers geïnspireerd om soortgelijke ontwerpen te maken. Het geometrische design van de lamp heeft bijvoorbeeld geleid tot andere tafellampen met ronde vormen en strakke lijnen.

Conclusie

De Oluce Atollo 236 is een iconisch Italiaans ontwerp dat al meer dan vier decennia lang populair is bij designliefhebbers en interieurontwerpers. Het tijdloze ontwerp van de lamp is een voorbeeld van hoe goed design de tand des tijds kan weerstaan, en blijft tot op de dag van vandaag relevant en geliefd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Previous post Ontwerp van de zitkamer verlichting: creëer een sfeervolle ambiance in huis
Next post De Hemelse Blauwe Macarons: Een Hemelse Traktatie voor het Oog en de Tong