Opkomst en ondergang van hanglamp Rise and Fall van IKEA

Introductie

Een van de meest populaire en bekende hanglampen van IKEA is de Rise and Fall. De hanglamp is ontworpen om het licht naar beneden te laten schijnen en het eenvoudige ontwerp past bij elk interieur. Maar hoe is deze populaire hanglamp ontstaan en wat heeft geleid tot de ondergang van deze lamp?

Geschiedenis van de Rise and Fall

De Rise and Fall is geïnspireerd op de traditionele fabriekslampen, die in de vorige eeuw in fabrieken werden gebruikt. De lampen hadden een simpele, maar functionele uitstraling en waren ontworpen om op te hangen aan een ketting. IKEA heeft deze traditionele lampen als inspiratie gebruikt voor de ontwikkeling van de Rise and Fall.

In 1996 werd de Rise and Fall voor het eerst geïntroduceerd. Het ontwerp was een groot succes en de lamp groeide uit tot een van de populairste hanglampen van IKEA. De lamp is geliefd om zijn eenvoudige, maar stijlvolle ontwerp en is bovendien zeer betaalbaar.

Kenmerken van de Rise and Fall

De Rise and Fall is een hanglamp die is ontworpen om het licht naar beneden te schijnen. De lamp is in hoogte verstelbaar, waardoor je zelf kunt bepalen hoe hoog je de lamp hangt. Het ontwerp is eenvoudig en tijdloos, waardoor de lamp bij elk interieur past.

Materialen

De Rise and Fall is gemaakt van aluminium en heeft een matte afwerking. Door het gebruik van aluminium is de lamp licht van gewicht en makkelijk te hanteren.

Verlichting

De lamp heeft een E27 fitting, waardoor je verschillende soorten lichtbronnen kunt gebruiken. De lamp wordt geleverd zonder lichtbron, waardoor je zelf kunt kiezen welke lichtbron je wilt gebruiken.

Verstelbaarheid

Het grote voordeel van de Rise and Fall is dat de lamp verstelbaar is. Door aan het touw te trekken kun je de hoogte van de lamp veranderen. Je kunt de lamp op verschillende hoogtes hangen, afhankelijk van je behoeften.

Waarom verdween de Rise and Fall?

In 2013 werd besloten om de Rise and Fall uit het assortiment te halen. Er zijn verschillende redenen waarom deze beslissing is genomen. Een van de belangrijkste redenen is dat IKEA het ontwerp van de lamp wilde vernieuwen en verbeteren. De lamp was inmiddels al meer dan 15 jaar op de markt en er was behoefte aan vernieuwing.

Een andere reden voor de ondergang van de Rise and Fall is de toenemende concurrentie. Er zijn veel andere lampen op de markt die vergelijkbaar zijn met de Rise and Fall en IKEA wilde zich onderscheiden door vernieuwende ontwerpen te introduceren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Previous post Plafondverlichting op Maat Gemaakt: Een Praktische en Stijlvolle Keuze!
Next post Jan de Bouvrie Lamp: Verlichting met de perfecte balans tussen elegantie en functionaliteit